Gemeente aansprakelijk voor kuil in de weg

Dat is de conclusie die de rechtbank in Alkmaar heeft getrokken in verband met een ongeluk in Zwaag, gemeente Hoorn.[1] Kort gezegd was er het volgende aan de hand. Op een avond rond 23:00 uur fietste over een geasfalteerde weg, met aan de zijkanten een strook klinkerbestrating. Tussen de klinkerbestrating en het asfalt bevond zich een afwateringsgeul voor de afwateringsputten. Op zeker moment moest de fietser uitwijken naar de klinkerbestrating. Toen hij weer op het geasfalteerde deel van de weg wilde gaan rijden, viel hij. Hierbij kwam de fietser ten val en liep letsel op.

De fietser stelde de gemeente aansprakelijk. Omdat de verzekeraar van de gemeente aansprakelijkheid afwees, kwam de zaak in behandeling bij de rechtbank Alkmaar. Tijdens het onderzoek bleek dat op de plaats waar de fietser was gevallen (ter hoogte van de afwateringsput) het verschil in hoogte tussen het bestrate en het geasfalteerde deel van de weg circa 7,5 cm bedroeg. Daar kwam nog bij dat de gemeente in de tijd tussen het ongeluk en het onderzoek de bestrating had verhoogd. De rechtbank Alkmaar kwam dan ook tot de conclusie dat de gemeente aansprakelijk was voor de letselschade van de fietser en verplicht is om zijn schade te vergoeden. De gemeente stelde daarbij nog dat de fietser vermoeid was op het moment van het ongeluk en dat dit mee zou hebben gespeeld bij het ontstaan van het ongeluk. De rechtbank Alkmaar ging hier niet in mee, in niet mis te verstane bewoordingen: “Kort gezegd heeft ook een vermoeide fietser recht op een veilige weg.”

Vragen?
Heeft u verdere vragen over de aansprakelijkheid van een wegbeheerder? Of heeft u bij een ongeluk letsel op gelopen en wilt u weten wat uw kansen zijn om uw schade te verhalen? Neemt u dan gerust geheel vrijblijvend contact op met Schut|Oosting Letselschade voor de mogelijkheden voor kosteloze juridische hulp bij een ongeluk. De juristen van Schut|Oosting Letselschade werken landelijk en bespreken de situatie graag met u.

[1] Rechtbank Alkmaar 26 juli 2012, ECLI:NL:RBALK:2012:2955.